Copyright © Isoleads BV

Kvk nummer 51797208 - Disclaimer - Privacy

RIOOL-REPARATIE.NL

Direct reparateur nodig ? Eenvoudig tarieven opvragen En/of direct opdracht geven (Klik hier) Gratis Offertes Aanvragen Home

INFORMATIE OVER:

GRATIS

OFFERTES

-Rioolreparatie

-Rioolaanleg

-Rioolontstopping

-Vrijblijvend: u bent

tot niets verplicht

(Klik hier)

Gratis Offertes Aanvragen

GRATIS

OFFERTES

-Rioolreparatie

-Rioolaanleg

-Rioolontstopping

-Vrijblijvend: u bent

tot niets verplicht

(Klik hier)

Gratis Offertes Aanvragen

In de loop van afgelopen eeuw zijn er verschillende ontwikkelingen geweest op het gebied van materiaalkeuze voor binnen- en buitenrioleringen. Tot een jaar of 40 a 50 geleden gebruikte men regelmatig gietijzer als basis voor de binnenrioleringen in een woning. Aangezien men toen nog geen ervaring had wat de slijtage kenmerken van een gietijzeren riolering zijn, heeft men in Rotterdam en omstreken uitbundig gebruik gemaakt van het gietijzer.Zowel liggende leidingen met grotere diameters als verticale leidingen zijn uitgevoerd in het sterke en zware gietijzer. Een probleem hierbij was de aansluiting van de ene gietijzeren leiding op de andere.

Veelal maakte men gebruik van gemetselde 'verzamelputten'waarop de verschillende leidingen uitkwamen. Deze verzamelputten, die overigens al voor de gietijzer-periode toegepast werden, hebben duidelijke nadelen, waaronder de aantasting van het metselwerk door de gassen en zuren in onder andere urine en uitwerpselen. Hierdoor ontstaan regelmatig lekkages na verloop van tijd (net als bijvoorbeeld in een schoorsteen), met alle nadelige gevolgen.  In een later stadium werd het ene gietijzer riool verbonden met het andere gietijzer riool door een rubberen verbinding ofwel rubberen rioolmachet, welke beter functioneerde, maar ook onderhoud behoeft aangezien de maximale levensduur van het dikke rubber circa 40 jaar is. Even terug naar het gietijzer: dit solide materiaal kan werkelijk 100 jaar meegaan, echter is het wel aan roest onderhevig en hoewel je tegenwoordig nog steeds mooie gietijzeren rioleringen tegenkomt in bijvoorbeeld oudere overheidsgebouwen, ziekenhuizen en scholen in Rotterdam die mooi glad zijn aan de buitenkant, ziet het er aan de binnenkant minder rooskleurig uit.


Gietijzeren riool

Onder invloed van water, lucht en uitwerpselen zijn de binnenkanten van gietijzeren rioleringen vaak zwaar aangetast en verroest. Door scherpe roestpukkels en roestgaten verliest de rioolleiding de capaciteit tot doorstroming van de afvalstoffen. Daarnaast blijven vaak doekjes en toiletpapier e.d. hangen achter de roestige punten. Om een dergelijke leiding te kunnen ontstoppen moet de gietijzeren riolering vaak inwendig gefreesd worden om de punten weer glad te schaven. Het risico hierbij is dat je op gedeeltes van de gietijzeren riolering met een dunnere wand mogelijkerwijs door de wand heen kunt slaan met de zware feeskop. Zeker in gebouwen met meerdere verdiepingen kan dit tot grote waterschade leiden.


Een gietijzeren riolering heeft nog een belangrijk nadeel : het is niet flexibel en heeft slechts een zeer kleine tolerantie op het gebied van verzakkingen e.d., zeker in vergelijking met kunststoffen rioleringen als PVC en HDPE die vaak tot 50 % wijzigingen op kunnen vangen. Een gietijzeren riolering zal in een dergelijk geval scheuren.


Een laatste belangrijk nadeel is het gewicht van het gietijzer. Door de grotere zwaarte moeten er ook extra eisen worden gesteld aan de ophanging en bevestiging van het gietijzer riool, anders is de kans op afbreken nog groter.


Verzamelputten

Nadelen gietijzeren rioleringen